Peste 330 de candidaţi, dintre care 30 sunt femei şi nouă sunt independenţi, s-au înscris în competiţia pentru cele 89 de funcţii de primar în oraşele şi comunele din Vâlcea, unde, duminică, sunt aşteptaţi la urne peste 315.000 de alegători

Politic

Potrivit datelor transmise de Instituţia Prefectului Vâlcea, la data de 16 mai, în judeţ erau înregistrate pe listele electorale 315.565 de persoane cu drept de vot, pentru care au fost organizate 434 de secţii de votare şi tipărite câte 347.838 de buletine de vot pentru fiecare tip de alegeri – primari, consilii locale, presedintele consiliului judeţean şi consiliul judeţean, respectiv pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. De asemenea, au fost confecţionate 326.322 de timbre autocolante şi 2.170 de ştampile cu inscripţia „Votat”.

Conform datelor publicate de Biroul Electoral Central, pentru funcţiile de consilieri locali din cele două municipii, nouă oraşe şi 78 de comune din Vâlcea candidează 5.497 de persoane, iar pentru cele 32 de funcţii de consilieri judeţeni s-au înscris 298 de candidaţi.

Pentru funcţia de primar în cele 89 de localităţi candidează 334 de persoane, dintre care nouă sunt independenţi, cei mai mulţi competitori fiind pentru Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, unde sunt nouă candidaţi: actualul primar Mircia Gutău (PSD), Ion-Marian Lazăr (Alianţa Dreapta Unită – USR+PMP), Vicenţiu Mocanu (AUR), Virgil Pîrvulescu (PNL), Cristinel Dîrlescu (S.O.S. România), Ion Dicu (România Socialistă), Florin-Iulian Puican (Partidul Acum), Constantin – Mircea Stoica (independent) şi Daniel Buşe (independent).

Un număr mare de candidaţi se înregistrează şi în municipiul Drăgăşani (şapte), oraşul Băbeni (şase) sau în comuna Livezi (şase), în timp ce în comuna Diculeşti există un singur candidat – actual primar Armand-Costinel Cupăreanu, care a trecut de la PNL la PSD, iar în comuna Ioneşti cei doi candidaţi înscrişi în competiţie au ales să fie independenţi.

Un număr de 30 dintre candidaţii la funcţia de primar sunt femei, cea mai mare concurenţă între reprezentantele sexului frumos fiind în comunele Popeşti, unde trei dintre cei patru candidaţi sunt femei, şi Prundeni, unde, de asemenea, două femei au intrat în cursa pentru fotoliul de primar cu doi candidaţi bărbaţi. Cele mai multe femei candidat pentru funcţia de primar sunt din partea AUR (12), urmate de PNL (patru), PSD (trei), Forţa Dreptei, S.O.S România şi Pro România cu câte două, USR, Partidul Umanist Social Democrat, Partidul România Puternică şi Blocul Suveranist Român cu câte o candidată şi o candidată independentă în comuna Runcu.

În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean Vâlcea, conducerea forului administrativ este dorită de şapte candidaţi: actualul preşedinte Constantin Rădulescu (PSD), Aurel Simion (PNL), Ionuţ-Eduard Nuică (AUR), Andrei-Florin Gheorghiu (Alianţa Dreapta Unită – USR+PMP), Mariana Niţu (Forţa Dreptei), Andrei -Ionuţ Călinoiu (PRM) şi Ion Nicolae (S.O.S. România).

La alegerile locale din 27 septembrie 2020, în judeţul Vâlcea prezenţa la urne a fost de 52,61%, iar la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, prezenţa la vot a fost de 47,99%.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.