Prima inițiativă comunitară dedicată patrimoniului Băilor Govora

Social

Pe lângă calitatea indiscutabilă a beneficiilor balneare, orașul Băile Govora se deosebește de multe alte destinații balneare din țară prin numeroasele clădiri istorice valoroase, majoritatea având mare nevoie de restaurare. Dintre acestea, cele mai multe sunt proprietate privată, doar două monumente istorice se află în proprietate publică: Cazinoul, reabilitat acum 5 ani prin Compania Națională de Investiții, și Vila Ivanovici, declarată de 15 ani pericol public de prăbușire. Istoria de aproape 120 de ani și starea vilei au motivat apariția primei inițiative comunitare care să sprijine efortul viitor de restaurare, prin punerea în siguranță a monumentului istoric și stoparea degradării, până la momentul găsirii resurselor pentru viitorul ei. Restaurarea necesită fonduri și expertiză profesională, ambele aflate pe lista de nevoi ale orașului.

Profitând de premiera Apelului de proiecte lansat de Institutul Național al Patrimoniului, o echipă interdisciplinară de specialiști își propune să ajute autoritățile locale, administratorul imobilului, să desfășoare intervenția de urgență pentru punerea în siguranță a Vilei Ivanovici. Succesul apelului de finanțare ar putea aduce 200.000 lei, completați de alți 20.000 lei contribuție proprie.
Pentru această sumă, s-a lansat o campanie de strângere de fonduri care oferă doritorilor beneficii legate de turismul cultural în Băile Govora și împrejurimi, oferite de Castle Break: tururi ghidate, experiențe gastronomice, degustări de vin – și șansa să se implice în cunoașterea,
păstrarea și dezvoltarea patrimoniului cultural din România. Campania Sprijină Vila Ivanovici este descrisă pe www.govora.studio. De asemenea, proiectul este sprijinit de Fundația Comunitară Vâlcea, care administrează donațiile din partea sponsorilor.

Campanie pentru lucrările de primă necesitate la Vila Ivanovici
Remarcabilă prin dantelăria de lemn a fațadei și prin verandele sale generoase, Vila Ivanovici este strâns legată de Govora, căci stațiunea era în primii săi ani atunci când Colonelul Ivanovici a construit clădirea, în jurul anului 1900. Vila Ivanovici a fost recunoscută legal ca parte din
patrimoniul național abia în 2009, odată cu finalizarea procedurii de clasare începută în 2007.
De atunci, vila este monument istoric de importanță locală și este protejată de lege.
Astăzi, vila are plafoane căzute, părți din învelitoare lipsă, zone de verandă prăbușite, pereți fisurați, planșee de lemn deformate. Degradările majore sunt la corpul secundar, mai puțin vizibil de la stradă și care a fost acoperit de vegetație până recent. În cazul în care acesta va ceda, există riscul ca și o parte din corpul central să se prăbușească. Așadar, pentru evitarea unui probabil colaps,primul pas este punerea vilei în siguranță.
Aceste lucrări de primă necesitate sunt urgente, iar grupul de iniţiativă Studio Govora are un plan pentru a le realiza. Echipa este formată din arh. Radu Tîrcă, arh. Ştefania Hîrleaţă, arh. Raluca Zaharia – Atelier RIDA, care, alături de inginerul de structuri Horia Mihnea – Cross Structural Design,au propus soluțiile tehnice, și ing. Marian Rădoi – International Partner Buro S.R.L., care a scanat 3D clădirea, oferind în timp record informații esențiale despre clădire.

Soluțiile propuse de specialiști includ sprijiniri și eșafodaje de lemn, desfacerea controlată a unor elemente constructive, un acoperiș de protecție nou pentru corpul secundar, repararea învelitorii,montarea de jgheaburi și burlane, un șanț pentru redirecționarea apei pluviale, evacuarea molozului,și montarea de martori pentru a monitoriza fisurile. Pentru a finanța aceste lucrări, echipa a ajutat Primăria orașului Băile Govora să aplice pentru finanțare în cadrul primului apel pentru proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice, lansat de Institutul Național al Patrimoniului, care oferă finanțări de maxim 200.000 lei pentru intervenții de urgență.
„Govora pare un oraș oprit în timp. Toate aceste clădiri frumoase, pline de amintiri și semnificații, așteaptă… însă anii care trec le slăbesc strălucirea și rezistența. Acum, Govora are o șansă – Vila Ivanovici ar putea deveni un exemplu pentru întreg orașul și totodată o speranță.
Ceea ce încercăm prin strategia noastră, în care Vila Ivanovici este un element-cheie, este să creăm un model de bună practică. Într-un oraș atât de bine conceput și așezat în peisajul natural, nu este nevoie de intervenții radicale pentru ca el să renască – tot ceea ce el are nevoie este o justă măsură a restaurării. Credem că este un moment cheie pentru viitorul Govorei.”,spun Radu Tîrcă și Ștefania Hîrleață, arhitecții inițiatori.

Care sunt celelalte proiecte conexe?
În linie cu acest proiect de punere în siguranță a Vilei Ivanovici sunt și alte proiecte prin care Studio Govora și partenerii vor să mobilizeze și să sprijine factorii de decizie locali și comunitatea pentru a revitaliza fondul istoric construit. Cu sprijin de la Asociația ARCHÉ, Fundația Comunitară Vâlcea,Administrația Fondului Cultural Național și Ordinul Arhitecților din România, sunt în plan:
● Zilele Arhitecturii Balneare din Govora – un eveniment dedicat explorării patrimoniului orașului prin tururi ghidate, ateliere tematice, vânătoare de comori, concerte, proiecții de film, seri de storytelling și expoziții ce va avea loc între 3 – 9 august;
● Instrumente de marketing cultural local;
● Plan de acțiune pentru revitalizarea patrimoniului construit;
● O analiză a spațiului urban;
● Restaurarea unui foișor interbelic;
● Îndrumar pentru întreținerea proprietăților cu specific local;
● Dialog constant cu toți actorii locali și regionali ce pot contribui la recunoașterea și utilizarea patrimoniului ca resursă pentru dezvoltarea durabilă a orașului.
Despre viitorul Băilor Govora se va discuta în 10 iulie, la o Masă Rotundă, alături de invitați cu experiență în revitalizarea patrimoniului cultural. Rezultatele dezbaterii vor fi publicate într-un comunicat de presă dedicat.

Băile Govora
Acum un secol, Govora era promovată ca locul cu cel mai bun aer din Europa. Odată cu descoperirea aici a apelor benefice sănătății, stațiunea s-a dezvoltat în timp record – în doar 30 de ani – cu aportul a numeroși arhitecți celebri în epocă. Gândită după modelul stațiunilor balneare din Occident și cu un concept urbanistic special – cel al orașului grădină – Govora a devenit în primele decenii ale secolului XX o destinație a elitelor.
Însă așa cum Băile Govora a fost construită dintr-un avânt acum 100 de ani, stoparea turismului de masă din ultimii 10 ani a declanșat procesul invers – declinul. În ultimii ani, locuitorii orașului au plecat, din lipsa locurilor de muncă, iar majoritatea clădirilor au devenit nefuncționale. Azi, activitatea economică s-a restrâns în jurul a doar patru hoteluri și câteva afaceri mici. Băile

Govora este un oraș oprit în timp ce trebuie să își pregătească viitorul, iar bogatul său patrimoniu cultural poate fi baza pentru consolidarea unei noi identități.
Studio Govora a fost fondat în 2018 de Radu Tîrcă și Ștefania Hîrleață, doi arhitecți pasionați de patrimoniu și istorie. Radu s-a născut și a crescut în Băile Govora și, de când a început studiile de arhitectură, a avut mereu vii în minte clădirile ce l-au fascinat de mic. Ștefania i s-a
alăturat când erau studenți în anul I și de atunci au format mereu o echipă. Împreună, și-au orientat studiile spre patrimoniu și spre protejarea valorilor arhitecturale istorice și sunt convinși că arhitectura prețioasă a Băilor Govora poate contribui la dezvoltarea durabilă a locului și
creșterea calității vieții, poate oferi un mediu plăcut pentru localnici și turiști și poate atrage resurse disponibile la nivel național și internațional.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.