Băile Govora, singurul oraș din țară cu centrul istoric în afara localității

Divertisment

Orașul Băile Govora din județul Vâlcea, cunoscut ca stațiune balneologică, are o particularitate mai puțin știută de public, în sensul că este singurul oraș din țară care are centrul istoric în afara localității.

Orașul Băile Govora, aflat la o distanță de 20 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, este considerat „bătrâna doamnă a turismului românesc, înființată ca stațiune de prim-ministrul I.C. Brătianu și cunoscut fiind pentru apele iodurate și pentru calitatea aerului, aerosolii de aici fiind recomandați bolnavilor care au tulburări respiratorii.

Însă, orașul nu a fost atestat documentar, spune primarul Govorei, Mihai Mateescu, pe teritoriul actual, ci la 5 km spre est, centrul sau vatra localității fiind Mănăstirea Govora, una din cele mai vechi mănăstiri din Țara Românească, ctitorie atribuită domnitorului Vlad Dracul.

De altfel, Mănăstirea Govora este cunoscută și prin faptul că aici s-a născut limba română scrisă, mărturie fiind celebra Pravilă de la Govora din 1640, prima culegere de legi scrisă în limba română.

În jurul Mănăstirii Govora s-a dezvoltat o comunitate care poartă numele de Govora ca și râul care trece prin apropiere. Mănăstirea și satul Govora sunt, astfel, considerate leagănul sau centrul istoric al govorenilor. 

Numai că la sfârșitul secolului al XIX-lea sunt descoperite la vest de această așezare izvoarele medicale și, astfel, se pun bazele viitoarei stațiuni Băile Govora. Centrul de greutate se mută dinspre Mănăstire și satul Govora spre stațiune, iar în 1968, când sunt delimitate administrativ noile hotare ale localităților, orașul Băile Govora pierde centrul istoric, mănăstirea și localitatea Govora, acestea devenind componente ale comunei vecine, Mihăești.

„Este un lucru ciudat ca vatra orașului, efectiv centrul istoric, să fie în afara localității. Suntem singurul oraș din țară care purtăm un nume, dar etimologia acestuia este în afară.

Amuzant, nici râul Govora nu trece pe la noi prin oraș. Tot ce ține de Govora veche este la vecini. Consiliul Local a aprobat, mai demult, să se facă un referendum ca satul Govora să revină orașului ca și cartier și implicit și Mănăstirea. Primăria din Mihăești s-a opus, însă, acestei inițative. S-a încercat chiar introducerea temerii în oameni că, dacă trec la oraș, cresc impozitele, dar vreau să spun că impozitele din Băile Govora sunt la fel ca cele din Mihăești”, a declarat pentru AGERPRES, primarul govorean Mihai Mateescu.

Acesta spune că s-au trimis memorii la toți cei trei președinți ai României de după 1990, pentru a se rezolva această „anomalie administrativă”, dar fără nici un rezultat.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.